top of page

Kindercommissie '75 jaar gedenken Spaarndammerbuurt'

Updated: Sep 3, 2020


In de Spaarndammerbuurt/Houthavens bouwen we met kleine stapjes aan een vreedzame wijk; een positief pedagogisch klimaat waar kinderen hun op geleerde democratische vaardigheden ook veilig kunnen oefenen op plekken buiten school. Denk hierbij aan een stem krijgen en een mening vormen, luisteren naar anderen, een steentje bijdragen, eigen meningsverschillen oplossen en anderen helpen bij het oplossen van conflicten.

Kindercommissie 75 jaar gedenken De Kindercommissie "75 jaar gedenken Spaarndammerbuurt" werd opgericht naar aanleiding van een oproep van Nicolette Besemer van het Comité 4 en 5 mei Spaarndammerbuurt; zij vindt het erg belangrijk dat er zoveel mogelijk kinderen en jongeren betrokken zijn bij de herdenking en daar het liefst ook actief aan meewerken. Van daaruit hebben we contact gezocht met de basisscholen en het voortgezet onderwijs in de buurt en hen gevraagd of ze willen meewerken om dit thema in 2020 vorm en inhoud te geven. Dat idee werd goed ontvangen door de scholen. Er werd een commissie gevormd van 12 leerlingen van de Elisabeth Paulusschool, Spaarndammerhoutschool, Onze Amsterdamse School en het 4e Gymnasium. Alle kinderen wilden graag hun steentje bijdragen aan een gedenkwaardig programma op 4 mei 2020. Zij hebben tijdens de bijeenkomsten prachtige plannen gemaakt. Corona-alternatief Helaas gooide corona roet in het eten: de herdenking op 4 mei op het Zaanhof kon geen doorgang vinden vanwege de noodmaatregelen. Maar dat weerhield de kinderen er niet van een mooi alternatief te bedenken! Spoken Word Matimba Deul (15) van Het 4e Gymnasium heeft een prachtig spoken word geschreven, dat ze ten gehore zou brengen tijdens de herdenking op het Zaanhof. In plaats daarvan hebben we twee weken daarvoor gefilmd op het Zaanhof en daarvan hebben we een mooie herdenkingsfilm gemaakt, die op 4 mei is gepubliceerd op social media en naar verschillende media is gestuurd. Onder andere De Westkrant pikte het bericht op en plaatste de video op hun website. Ook op YouTube is de film veel bekeken en op social media veel gedeeld. De film "Dat Nooit Meer" is hier te bekijken:



Gedicht Verder hebben we 4000 ansichtkaarten laten drukken met daarop het gedicht van Anna Disch (10, Spaarndammeroutschool). Anna en haar vader hebben geholpen deze rond te brengen in de Spaarndammerbuurt en de Houthavens en een groep vrijwilligers heeft er ook een aantal bezorgd in de Staatsliedenbuurt. Tevens heeft Anna het gedicht voorgedragen bij het monument, waarvan een filmpje te zien is op de Instagrampagina van Vreedzaam West: www.instagram.com/vreedzaam.amsterdamwest Bloemen Een herdenking bij het monument was niet toegestaan, maar last minute werd bekend dat er tóch bloemen gelegd mochten worden. Een aantal kinderen van de Kindercommissie (Matimba, Emilie en Ilaysha) hebben dat namens de gehele commissie gedaan.


De Kindercommissie werd begeleid door DOCK, OKT, 4/5 mei Comité, Stadsdeel West en de aanjager Vreedzame Wijk.






bottom of page